CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 30, 2010

duit.. duit.. duit...kawen... kawen... kawen

assalamualaikum


perasan tak aku dah lama tak update.. ceh.. soalan utk diri sendiri dan dijawab oleh diri sendiri.. macam la blog aku ni orang baca... kah kah kah...

yish macamana aku nak start nih... dulu laju je idea aku datang... sekarang ni macam haram zade je aku nak menaip pun... tapi takpalah.. aku try jugak citer... aku nak mula dengan citer pasal semua orang harus ada.. tak ada susah... tapi kalau ada laaaaaagi susah.. apadia? DUIT..

DUIT
menurut kamus dewan...DUIT bermaksud kepingan logam (daripada emas, perakm tembaga dll) yang dicap menjadi syiling, atau kertas yang dicap dengan nilainya sekali yang diterima atau yang diberikan ketika menjual atau membeli sesuatu...

senang je dia cakap kan? tapi macamana nak dapat duit? mestilah nak kena kheja.. macamana nak dapat kheja? meh kita tengok kat bawah nih

macamana nak dapat duit?
KENA KERJA

macamana nak dapat kerja?
MESTI KENA BELAJAR

macamana nak belajar?
MESTI KENA ADA DUIT

macamana nak dapat duit kalau nak belajar?
MESTI KERJA atau MINTAK DENGAN MAK BAPAK

macamana kalau mak bapak tadak duit?
MAK BAPAK KENA KERJA

kalau mak bapak tak kerja?
HARAM TADAK DUIT

bila tadak duit cemana nak belajaq?
MEMANG TAK BOLEH (kata la aku gila.. tapi itu fakta)

kalau takleh belajaq?
PAKAI KEDERAT LA JAWAB... ITU PUN DIORANG TANYA, "ADA SPM?"

tengok kat situ kan.. jawapan berulang2.. kheja.. belajaq.. duit... tapi yang penting duit.. kot mana pun mesti duit.. nak pi kencing (tak kira la berdiri ka mencangkung ka) mesti ada duit.. duit pulak la ni bukannya makin besaq.. yaa.. gaji makin tinggi tapi KALAU NAK KENCEN PUN KENA BAYAQ SERINGGEET... GILA APA? tak pulak depa mai gosok pungkoq kalau dah habih berak... kot ada wangi lebih sket.. tandas ada bunga2 sket.. lampu malap ala2 romantik sket.. charge seringgeet... huh.. melalut sudah aku ke jamban...

kekadang aku rasa... aku rasa la...dan aku acibet (jamin) korang pun akan setuju... kita sekarang ni hamba duit... kan? kalau tadak duit tu.. ya Allah.. memacam nak buat takboleh... sampaikan... percaya atau tidak.. nak datang keje pun rasa macam musibat.. habitu sapa nak tuang minyak kat dalam tangki motor? nak ludah ayaq leoq? ala... naik bas pun.. nak pakai duit jugak.. kena bayaq paling bangang 1 ringgit... tu baru pegi.. tak balik lagi.. owh.. ada orang kata 1 ringgit boleh pergi dan balik.. fine.. sukati lah.. tapi TETAP KENA GUNA DUIT KAN? tapi sape yang ajar memenda ni semua jadi? kita sendiri jugak.. manusia... asal dari falsafah.. MATLAMAT MENGHALALKAN CARA... asal buat bagi kemudahan orang ramai sket je.. charge cam haram jadah... mari kita lihat situasi berikut...

kerjaaan kata... KITA MESTI GALAKKAN RAKYAT GUNA PENGANGKUTAN AWAM
konon nak bagi kurang sangat la jem kat dalam bandaq.. meh kita lihat dilema orang macam aku yang cukup benci guna pengangkutan awam.. bukan sebab hina.. tapi rasa macam kena tipu.. aku dulu dari gombak nak ke tempat kheja mesti kena lalui situasi nih

bas rapid pegi balik ke stesen Gombak= RM 1.00
tambang LRT pegi balik = RM 2.70 X 2 = 5.40
pagi kena berebut dengan orang ramai.. kena coach ramai pompuan.. wangi.. ada pemandangan.. gesel2 sket.. terpegang (.)(.).. heavenlah.. tapi yang tak kira pulak nak kena beratoq panjang... pehtu berebut dengan orang... masa pulak jadi lambat... sebab... dari 7.45am nak ke opis aku santak ke 8.45am.. sejam tuuu... penat berjalan lagi lepas tu...

TOTAL COST = 6.70 sehari!

tengok tu.. sape tak bengkek... kalau ada kereta sendiri... dah tentu lah sama dengan petrol pegi balik.. tak payah berebut dengan orang.. jem kalu boleh pasang radio.. ada ekon... habih2 kuat.. nama jalan.. dari JALAN KUCHING bertukar jadi JALAN BABI... sebab asai lalu jalan tu mesti keluaq perkataan BABI... ah... peduli hapa... sama jugak masa perjalanan.. terus sampai ke opis.. takyah berebut dengan orang... kalau bawak moto.. LAAAGI JIMAT... ala.. tambah 180 ja sebulan bayaq installment.. takkan tak buleh

ada orang nanti kata.. kan boleh beli card rapid tu... yelah.. duit jugak.. tapi kalau terlepas bas rapid dari gombak? kena belasah amik teksi jugak kan? RM5.50 sehala... serupa jugak...

pehtu orang kata... ala sacrifice la sket.. bangun awal.. aku boleh jawab dengan selamba.. AKU PENAH BANGUN AWAL.. BAS SUKA HATI MAK NENEK BELAH ABAH TIRI TOKWAN SEBELAH KAMPUNG MAK DIER JE DATANG TAK IKUT TIME...kita tunggu depa tadak.. time aku dah amik teksi nanti kang 3 pat bijik lintas.. tak ke serupa lahanat?

habih kat situ.. santak hal kheja pulak... penah tak rasa kheja macam haram jadah... ganjaran tak setimpal pun... syarikat ada untung... tapi sebab ekonomi lembab... TIADA KENAIKAN... (ni untuk kakitangan swasta yea)... pehtu nanti tiap2 tahun kakitangan kerajaan melalak mintak bonus.. dapat pulak tu.. paling bangang sebulan..pehtu ada kenaikan gaji... yang kheja kat swasta ni telan ayaq leoq ja... sebab... TIADA KENAIKAN... pehtu bila ada bonus.. ada kenaikan gaji oleh kerajaan... TIBA2 PULAK GULA NAIK SEPOSEN.. gula naik seposen je sekilo... dah habis semua barang naik tiga pat posen... yang swasta ni.. "aduh.. nak kena buat part time pulak".. yang guna kederat dan tadak kemampuan nak buat part time? time ni la kita tengok banyak kes jenayah kecik seperti merompak dengan mencuri.. sebab apa? DUIT... takpun banyak pulak kes orang kena kurung dalam jamban (no offence) sebab hutang along @ ceti.... yang best tu kan.. aku penah baca satu berita yang seorang hamba Allah ni kena penjara dekat 6 bulan kot sebab curi tepong nak bagi anak makan... awat tuan hakim yang dok ada tu takleh nak bok keluaq RM2.50 utk sekilo tepong? yang tukang tangkap tu pun sama? bukan luak pun RM2.50 tu nak banding dengan maruah orang kena tangkap tu.. alasan.. "saya dah cuba cari kerja tapi tak diterima sebab saya tak ada spm..." nampak? betoi tak ceritera aku kat ataih tadi?

tetoibe aku teringat satu hadith nabi yang bermaksud, "akan tiba satu ketika yang para suami dan bapa sangat mengikut kata2 isteri dan anak mereka dalam hal rezeki, ingatlah.. kiamat semakin hampir" lebih kurang macam tu la hadith.. soheh.. cuma ayat aku tunggang terbalik sket.. kan ke sekarang zaman dah jadi macam tu kan? nak bangkang pun bangkang la.. tapi hakikatnya dah banyak dari dalam masyarakat dah jadi macam ni...

huh.. kenapa aku tulis pasai duit? sebab aku dah mula rasa tekanan pasal duit... tapi aku masih percaya.. rezeki yang berkat tidak akan menyusahkan aku insya Allah.. sedang orang yg gaji kecik dari aku boleh idup... takkan aku takleh...

tekanan yang macamana? tekanan dari segi nak kena selesaikan hal orang lain yang gagal mengurus kewangan last2 aku jugak yang kena... tak gheti nak pikiaq.. senang ja nak meminjam.. last2 aku kena setel.. tapi aku pun tekanan jugak.. bila aku pulak nak kena letak leheaq aku pinjam kat orang lain, bank.. bla bla bla.. tapi insya Allah.. mesti ada jalan.. walaupun lambat utk aku selesaikan.. yang cam lahabau @ lahanat.. orang yang memintak dan meminjam kat aku tu tak gheti2 nak sedar... mesti ada orang cakap... "ah pedulikan aje dia"... memang senang.. tapi kalau dah darah daging? nak aku tak peduli? susah untuk jawab kan?

agak dalam 2 minggu dulu aku ada sembang dengan member aku ayen panje.. pasal apa? pasal duit jugak... tapi ni masuk sekali dengan masalah kawen.. haaa... jeng jejeng

KAHWIN dalam kamus dewan bermaksud perikatan yang sah antara lelaki dengan perempuan untuk menjadi suami isteri...

tapi untuk kawen mesti ada apa? DUIT kan? ramai yang mengeluh susah nak kawen sebab memacam halangan.. yang terbesar... pasal duit.. mana nak pikir hantaran, sewa itu sewa ini... kenduri lagi.. photography lagi.. arrghhh penin penin penin.. tapi ramai yang tak pernah pikiaq nih...

syarat sah nikah
1. pengantin lelaki
2. pengantin perempuan
3. wali
4. saksi
5. ijab dan kabul

dan dalam ijab dan kabul tu dinyatakan pasal mas kahwin.. tadak pulak sebut pasal HANTARAN KAN?... wah.. garang gila aku.. tapi sedarkah korang bahawa sebab hantaran lah ramai pasangan tak kawen.. sangguh dok sama.. tanpa ikatan yang sah... jolok sana.. korek sini.. dah dapat anak tak sah taraf... pehtu dera... pehtu mati.. pehtu masuk paper.. pehtu pakat salah sana sini... wah! drama...

sebenaqnya kan... kita sekarang ni kebanyakan guna falsafah MATLAMAT MENGHALALKAN CARA... tak ada nawaitu yang betul dan baik pun... pasaipa aku cakap macam tu sebab masa aku ambil keputusan nak kawen dulu... senang ja rezeki Allah bagi kat aku supaya aku dapat langsaikan segala yang terkusut dan tak cukup... tapi aku belum diberikan rezeki oleh Allah seorang isteri.. sebab tu la tak jadi kawen.. hahahahaha.. padan muka aku... tapi takpa Allah Maha Adil.. mesti ada sebab aku jadi macam ni (ceh.. dah nakai tahap jin aprit lagi mau tanya)...aku percaya apa yg aku kata ni ramai yang setuju.. bagi yang perkahwinan bahagia dari awal hingga sekarang mesti setuju menyatakan DUIT bukan segala pun.. yang penting NAWAITU yang ikhlas... insya Allah mesti Allah tolong... nikmat Allah kat bumi utk semua makhluk..

jadinya.. aku nak bagitau kat orang yang sukaaaa sangat tanya kat aku "BILA NAK KAWEN?"... bukan aku tanak.. tapi mungkin ini ujian Allah kat aku... ada couple.. dah ajak kawen last2 tak jadi... ada tunang pun last2 tak jadi.. semua ujian.. sekarang ni... dah ada couple pun... bila tanya masih berdiam diri... maksudnya apa? NAWAITU masih samar2... kalau tanya aku.. sapa yang tanak dapat pahala ibadah berganda?

haiz...

salam...

1 said something:

sizukabita said...

iskkhh memng lama abgbuyong x updte...duk entry tu la
ada duit pun x bleh kawin...xde duit pun x bleh kawin