CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, September 25, 2006

Besarnya Tanggungjawab Seorang Lelaki

Assalamualaikum

Pernah tak korang terpikir kenapa diciptakan sebagai lelaki??? Ada sesetengah tu macam best sangat jadi lelaki. Takyah mengandung, takde period, dapat pusaka yang banyak, bleh buat itu ngan ini dengan sedikit sangat halangan. Pendek kata (panjang tak kata) selagi boleh hentam aje...

Aku terpikir sepanjang bulan puasa ni nak muhasabah diri la sket kan... lalu aku terbaca satu artikel yang menunjukkan kebesaran Allah SWT...

Cuba korang renungkan...Lelaki
1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri bila sudah baligh, dosa anak gadis bujang pulak ditanggung oleh bapa jika anak gadis tersebut tak pernah di ajar mengenai dosa tersebut.
2. Lelaki yang berkahwin kena tanggung dosa sendiri... tapi di akhirat akan dipersoal akan dosa isteri, dosa anak perempuan yang yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki belum baligh.
3. Walaupun dah berkahwin lelaki kena bertanggungjawab terhadap ibunya dan dosa baginya jika tak bertanggungjawab terutama anak lelaki yang tua. Perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri buat baik pahala dapat pada si isteri, buat dosa... suami tanggung!
4. Suami wajib beri nafkah kepada isteri. Haram bagi suami bertanyakan pendapatan isteri lebih2 lagi guna tanpa izin. Walaubagaimanapun si isteri boleh membantu.

Banyak lagi lelaki perlu tanggung, lebih - lebih lagi yang bergelar suami. Kalau nak dibayangkan dosa - dosa yang perlu ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Sebab itulah jika mengikut kajian lelaki CEPAT mati hehehehe. BERAT KAN???

Tapi... Allah Maha Adil, semua lelaki kena tahu akan kehebatan dan keistimewaan menjadi lelaki.... kalau tidak... jadi wanita ler kan???Ok folks... that's all.. Aku nak tido jap... dari semalam sampai jam ni aku tak tido lagi... nak jadi burung antu ka apa ka...

See ya!

0 said something: