CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, June 21, 2009

Father's Day @ Hari Bapa

Assalamualaikum semua


hurm harini kalau mengikutkan budaya amarika ataupun yahudi adalah hari bapa... kenapa kita perlu sambot hari bapa? dahtu buat apa kita ikut budaya amarika nih? aku punya pendapat senang ja... menda baik kenapa nak didebatkan... baguih la jugak klu anak2 yg dalam kategori tak sedaq kediri macam aku ni setahun sekali ingat kat bapak dan jugak mak (kan ke ada hari ibu kan kan kan?)

Zaidi bin Sulaiman
tu la nama bapak aku ataupun ayah yg aku pangge sejak kecik lagi... 
kalau korang nak tau bapak aku ni seorang yg sangat garang sebab dia klu marah pun bukannya nak bisin2 macam mak aku... dia cool ja... tapi klu dah sampai tahap maksimum dia... KADABUAK... klu tak kena rotan... tali pinggang la jawabnya dulu... selalunya aku nanti kena samada salah aku takpun salah adik2 aku... rasa macam haram ja dulu bila aku yg kena tibai sekali setiap kali adik2 aku buat salah... isk... APA SALAH AKU??? time tu la yg aku rasa

penah aku guntin baju kurung mak aku sebab marahkan bapak aku yg libaih aku ngan talipinggang sebab salah adik aku yg dua orang gadoh... aku tak leraikan... aku tengok ja....
la... dah depa nak gadoh... buat apa aku nak masuk campoq... tengok ajelah.. best ape??? tapi mmg aku kena libaih ngan talipinggang sebab aku tengok ja

penah jugak aku kena rotan ngan rotan bulu ayam (aku benci betoi ngan rotan tu)... sebab??? sebab aku rimbok adik aku... sebab apa aku rimbok adik aku? sebab aku nak leraikan dia gadoh... sudahnya aku jugak kena rotan ngan rotan bulu ayam tu... isk.... lerai salah... tak lerai pun kena... APA NIH? time tu la aku pikiaq

owh... utk sesapa yg tak tau maksud rimbok... rimbok = penumbok... orang utara pangge tu la...

aku nak cita sket pasal bapak aku sejak aku kenai... kenai ni maksudnya sejak aku bleh ingat apa2 kejadian la yg berlaku

mengikut arwah mak tok aku iaitu mak kepada bapak aku... bapak aku ni seorang yg amat particular, rajin tak tentu hala... pehtu sangat suka pada muzik...mana taknya... aku penah tengok gambaq dia berambot panjang ala2 pemain gitar popular 70an tu... apa nama tatau... aku haram tak ingat....

bapak aku ni klu seterika baju... tak pernah la ujud akan line ke dua sepanjang idop ataupun riwayat baju dia... mak aku pun bapak aku tak bagi sentuh utk iron baju dia... ha hambek.. gila particular... tapi dalam bahasa melayunya... apa lagi klu bukan cerewet.. yetak?

selera bapak aku cukup tinggi... sepanjang ingatan aku dulu.. setiap tahunlah mesti bertukaq2 kereta... apa yg aku tak pernah rasa dulu

ford cortina auto
ford telstar
honda civic
honda accord
honda integra
datsun bluebird
nissan bluebird
mistubishi galant
fiat
peugoet
isk banyak lagilah

sebab apa bleh pakai banyak sangat kereta?? dia kontraktor yg bleh dikatakan berjaya la time tu... pehtu bila proton lancarkan kereta yg pertama.. dibelinya jugak... plate aku masih ingat lagi... PBF59... kesudahnya nomot tu skang dipunyai oleh seorang tokeh cina dipasang pada kereta mercedes benz beliau.. pehhh....

time kekecik... bapak aku selalu ajak kami satu family pi amik gambaq kat studio... huh.. gila glamer la jugak time tu... walaupun aku tak suka sangat bergambaq... tapi last2 aku jadi gila snap gambaq... abih gambaq tak tentu hala aku rembat... ngeeeee....

bapak aku akan pastikan anak beranak dia termasuk la bini dia (mak aku) berpakaian paling tip top klu nak kemana2 pun.... seterika baju tu jangan cerita la... bleh hanguih klu seterika orang lain punya baju... macam tu punya particular bapak aku... no wonder la dia bleh tahan dengan mak aku yg kaki shopping... rerupanya tadak sapa bleh celen imam zaidi punya sabaq klu cikgu robiah shopping... hahahahahahaha

time aku kekecik jugak aku masih ingat.. bapak aku akan bawak aku pi kedai apek sebab nak menom kopi (sedap okay... kopitiam la ni pun takleh lawan)... pehtu kena ngan roti bakaq... ada mentega ngan kaya.... peh rasa macam kaya ja aku time tu...

pehtu time raya cina pulak... selamba ja dia bawak aku pi rumah ah hock.... pi beraya dia kata... punya aku seram time tu sebab biasala klu rumah cina tok tok nih... tokong nala punya besaq depan pintu rumah... pehtu ah hock pun jamu la ngan ayaq... ngan limau... dia marah klu aku tak makan... dia pun makan... selambe je...

bila aku dah gheti pikiaq ni... baru la aku bleh relate apa yg dia buat ngan sunnah rasul... alah limau ngan ayaq kopi... fnn.... takkan la cina tu nak boh babi dalam tu...

aku jugak penah tanya kat bapak aku sebab apa dia suka sangat dengan nomot 59... sebab keta proton saga yg memula dia pakai plate PBF59... pehtu kereta yg dok ada kat aku la ni pun PFE59... alamat rumah pun 59.... isk... nak tau apa dia jawab? selamba badak je dia kata, "ayah dulu masa kawen dah niat nak 9 orang anak... 5 lelaki"... amik kau.... mmg dia dapat pun... salah sorangnya anak tak sedaq kediri.... aku la tu...

anak2 imam zaidi dan cikgu robiah
RIZAL
MUHD RAZLAN
MOHD RIDZWAN
NURUL ASIAH
NORASYIMAH
NURUL ASYIQIN
NORAFIFAH
MOHD RAZMAN
MOHD RAZIQ

isk.... tak ke semilan tu??? yg aku heran... awatlah nama aku tadak mohd... hahaha... ca tengok dia susun nama anak2 dia... gabongan z ngan r... isk... canteeek ja dia letak...

pehtu aku pikiaq2 lagi... pasaipa la selalu sangat aku kena tibai dulu... rerupanya orang dulu2 cara mengajaq anak2 mmg camtu... depa nak kita pikiaq rasional dan jugak creative dalam apa2 juga tindakan... jangan gadoh kalau bukan sebab terpaksa... dan jugak selalu hormat akan orang... maka jadilah aku seperti sekarang

RASIONAL selagi tak stress
CREATIVE dalam mengelat
JANGAN GADOH klu bukan terpaksa... sebab tu la aku penah kena mark zaman sekolah dulu gara2 aku rimbok budak yg koangjaq ngan aku sampai pengsan
HORMAT kalau orang tu gheti nak hormat kat aku... tak klu jangan harap

apa2 pun klu tadak bapak aku nih... cemana aku bleh ujud kan?

ayah
terima kasih sebab ajaq jan memacam
walaupun jan jenih ketegaq tak tentu hala
ayah sabaq jugak ngan jan
terima kasih ayah...

wassalam...
daaa

5 said something:

green apple said...

selamat hari bapa jugak..:)

bapak aku pun tak bising, kalau dia panggil 'kejap, papa nak cakap sikit'

slow je suara dia, tapi aku dah melalak dulu.

a b a n g b u y o n g said...

haah... so true... slow je bapak kita pangge... tapi kita dah gelabah bewak tak tentu hala...

AngahLina Jolie said...

eemmm.. yg pasti.. ayah akak tak sama ngan ayah org lain.. :-(
tp takpe lah.. jd gak lah akak seorg org..

fadira said...

garang jgk bapak abg buyong ni ye..he..he..tp Alhamdulillah..anak2 dia berjaya kan?kan?kan?

a b a n g b u y o n g said...

yish... mana da berjaya sangat
tak sedaq kediri ada la...